Doping

140609_VK_Puff1_340x135dpiDoping är alla sporters mörka baksida och fula ansikte utåt. Pingvin Rugby Club har NOLLTOLERANS mot doping och jobbar hårt för att informera spelare, tränare och övriga medlemmar om vad som gäller och vilka konsekvenserna blir för individen, laget och klubben vid doping. Lika viktigt är det att informera om varför man INTE SKA eller INTE BEHÖVER dopa sig.

Under åren har Pingvin samarbetat med både kostrådgivare, personliga tränare och Svensk Antidoping för att sprida kunskaperna till alla medlemmar. Ett ytterligare steg som Pingvin i år tagit är att ”VACCINERA” KLUBBEN MOT DOPING – ett upplysningsförfarande och skapande av rutiner och handlingsplaner för medlemmar och styrelse i samarbete med Svensk Antidoping.

Microsoft Word - 140616 Marknadsföring för V verksamhet.doc

Denna sida innehåller information för spelare och tränare så att vi lättare – tillsammans – kan upplysa om doping och utrota detta osportsliga agerande.

Regler och Föreskrifter

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida.

Tar du dopingklassade läkemedel?

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida.

Behöver du söka dispens?

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

Dopingkontroll

Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

Kosttillskott

RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida.

Nyttiga dokument

Pingvins Antidopingplan – Hur tänker Pingvin agera proaktivt och aktivt – och vilka verktyg har vi?
Antidopingfakta – Vad gäller, för vem, vad innebär tester, dispenser m.m?
Tänk efter Före – För dig som vill undvika doping
Dopingkontroll – Dina rättigheter och skyldigheter – Delas ut till alla aktiva juniorer och seniorer. Hur går en kontroll till? (and in English: Doping Test)
Idrottens Antidopingreglemente –  Riksidrottsförbundets reglemente rörande doping gällande från 2015.
Dopningslagen – Vad säger lagen?

140609_VK_Puff_dopingquiz_340x135dpiVAD KAN DU OM ANTIDOPING?

Vi uppmanar alla spelare och tränare att göra RF:s kunskapstest. Klicka på bilden till vänster.
Testet ger en hel del insikt om vad som FAKTISKT räknas som doping och vilka regler som gäller.